Affärer, caféer och pensionat

Livsmedelsaffärer och diversehandlare

DSCN0049Hennans Livs 2008

Hennan saknar numera diversehandel, men hade då samhället var större och samtidigt kommunikationerna var sämre, minst en affär.

20150423_142319 (2)Kooperativa föreningen Fridhem bildades 1910 och drevs under många år som en fristående förening innan man gick upp i Västra Hälsinglands konsumtionsförening. Innan den egna fastigheten Fridhem byggdes, låg den första butiken där det varit privathandel en period. En tid  fanns det också en filial i Huskasnäs. Verksamheten i Hennan upphörde 1977.

Flera privathandlare har bedrivit sin verksamhet i olika fastigheter. I de lokaler Konsum startade har senare nio företagare haft sin affär.

Konsum 1951På Fridhem, som blev Konsums sista affärsläge, har senare flera affärsidkare bedrivit sin verksamhet fram till år 2000 då Hennans Livs lades ner. Idag finns ett loppis i lokalerna.

Kooperativa föreningen Fridhems butik på Smultronvägen 3 1950

Det har funnits diverseaffärer på andra platser, även en manufakturaffär fanns.

Skogsbolagen hade tidvis personalbutik.

Idag kan man använda möjligheten att få matvaror hemkörda från en butik i Ramsjö, andra handlar i Ljusdal. För de flesta andra varor får man åka till någon större eller beställa hem som postpaket.

En lista över de personer som angetts som handlande eller liknande i församlingsböckerna finns under fliken ”Utförliga uppgifter”. Där finns också namnuppgifter på affärsidkare som jag fått på andra sätt.

Caféer och pensionat

Under rallartiden fanns ”drickaförsäljning” lite varstans i byn. I början av 1900-talet hade ”Emils-Margit” en tid matservering i bostaden. Kaféer fanns på ”Pipars”, Abrahamssons och Kafé (Hennans Kafé och Bageri). Det sistnämnda såldes 1941 av bagaren Karl Emil Smith till Aina och Theodor Johansson, som drev verksamheten till 1948 då systrarna Persson tog över. De tre kaféerna fanns alla samtidigt i början av 1920-talet. På Pipars och Kafé hade man även ”Rum för resande”. På Kafé hade man kaffeservering till mitten av 1950-talet och rum och matservering till mitten av 1960-talet.  Det fanns också ett gästgiveri kallat  ”Jänses”. Lugnet färg

På Tomtebovägen 7 låg Pensionat Lugnet.  Det drevs på 1930-40-talet av Henny Englund och sonen Torsten, som också hade försäljning av tidningar, böcker, grammofonskivor och andra kioskartiklar.

Torsten och Henny EnglundEnglund Henny o Torsten

 

 

 

 

 

Campingplatsen har stugor för uthyrning. Där finns också möjlighet att fika och äta lättare maträtter.